Manager Sociale Wijkteams bij Gemeente Venlo
(reactietermijn gesloten)

Introductie

De functie

Voor de gemeente Venlo zoekt De Galan Groep een verbindend en inspirerende manager Sociale Wijkteams. Een bedrijfskundig manager die weet hoe je op een al aanwezig stevig fundament je processen en (wijk)teams verder kunt professionaliseren en faciliteren, en de medewerkers daarin meeneemt. Dat doe je samen met je duale collega die meer op de inhoud van de werkprocessen en methodieken betrokken is. Je hebt affiniteit en kennis van het sociaal domein en werkt graag binnen de publieke sector. Spreekt deze uitdaging je aan, kom dan met ons in contact!

Een manager Sociale Wijkteams die kan bouwen en verbinden

 (36 uur)

Over de gemeente Venlo

Werken voor Venlo betekent werken voor de grootste gemeente in Noord-Limburg met meer dan 100.000 inwoners. De dorpen Arcen, Velden, Lomm, Blerick, Hout-Blerick, Boekend Tegelen, Steyl en Belfeld behoren tot de gemeente Venlo. Werken voor Venlo betekent werken in een centrumgemeente met een sterke maakindustrie, veelzijdige Agri & Food activiteiten en een logistieke hotspot op het kruispunt met het Duitse achterland. Er wordt ingezet op kenniseconomie en Cradle to Cradle. Bij de gemeente Venlo werken ruim 1.100 bevlogen medewerkers verdeeld over 28 teams. Medewerkers die allemaal hetzelfde DNA delen: professioneel, betrokken en vitaal.

Sociale Wijkteams

De primaire taak van team SWT betreft de ondersteuning c.q. toekenning/indicering van maatwerkvoorzieningen voor inwoners van de gemeente Venlo die hulp vragen/nodig hebben om hun leven zo in te richten dat zij maximaal maatschappelijk kunnen participeren. Zij vormen de ‘toegangspoort’ tot de benodigde ondersteuning vanuit specifiek de Wmo en/of Jeugdwet. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om indicaties voor huishoudelijke hulp, jeugdhulp en ondersteuning aan gezinnen met meervoudige problematiek. Beschikbaar budget voor 2024 voor Wmo is 20 miljoen en Jeugdwet ca. 30 miljoen euro. De door Sociale Wijkteams geïndiceerde ondersteuning/voorzieningen worden uitgevoerd door gecontracteerde (jeugd/zorg)-aanbieders met wie je de nodige afstemming hebt over de voortgang van de uitvoering en de kwaliteit van de ingezette ondersteuning/zorg. Het gehele proces van aanmelding tot besluit wordt door de sociale wijkteams uitgevoerd.

Wie zoeken wij?

De functie en uitdagingen

Team SWT bestaat uit ca. 110 medewerkers verdeeld over verschillende subteams zowel in de wijken als op de centrale toegang via Frontoffice en waar nodig via het meer gespecialiseerde Midoffice team voor specifieke triage. Je wordt rechtstreeks aangestuurd door de concerndirecteur Bedrijfsvoering en maakt deel uit van het MT binnen het Sociaal Domein overleg.

Als hoofd van het team Sociale Wijkteams ben je de drijvende kracht achter het vertalen van strategische en operationele opgaven van onze organisatie naar de dagelijkse praktijk. Je bouwt mee aan een duidelijke en adequate inrichting van de verschillende werkprocessen. Hierbij vertaal je nieuw (landelijk) strategisch beleid of trends naar impact op operationele uitvoering. Een mooi fundament ligt er al. Je richt je op de doorontwikkeling van het team en het verder professionaliseren van de dienstverlening waaronder integraal en wijkgericht werken. Daarin laat je ook jouw kwaliteiten als verandermanager zien. Je inzet is gericht op het adequaat faciliteren en verder professionaliseren van je teams. Een belangrijke focus ligt op de doorontwikkeling van de P&C cyclus waarbij (periodieke) monitoring van afgesproken doelstellingen en KPI’s onderdeel uitmaakt van je bedrijfsvoering. Dit doe je in nauwe afstemming met je twee coördinatoren. Zij vormen een belangrijke spil voor jou in het dynamische proces binnen de (wijk)teams. Samen geef je richting en stimuleer je eigenaarschap door de inhoudelijke verantwoordelijkheden binnen de teams te delegeren. Je bent gericht op de adequate facilitering en professionele ontwikkeling van je medewerkers.

SWT kijkt kritisch naar zichzelf, is ambitieus en werkt dan ook met verbeterplannen waar dat nodig is. Belangrijke thema’s/vraagstukken waarop jij betrokken wordt, raken onder meer de wisselwerking tussen SWT en Inkoop, of het versterken van de kwalitatieve controle op beschikkingen, personeelscapaciteit op sterkte houden, sturing en beheersing, kostenbewust werken en verbetering en verbreding informatievoorziening naar directie en bestuur, etc.

Je werkt nauw samen met je duale collega die zich met name richt op de vertaling van inhoudelijk beleid en de impact daarvan op het team. Met je coördinatoren werk je nauw samen zij zijn direct verantwoordelijk voor een adequate uitvoering van het werk van de sociale wijkteams. Twee gedragsdeskundigen hebben hier een primaire ondersteunende verantwoordelijkheid. Een viertal kwaliteitsdeskundigen ondersteunen bij de optimalisering werkprocessen. Jij en je duale collega hebben je eigen (deels overlappende) verantwoordelijkheidsgebieden maar zijn samen integraal verantwoordelijk voor de uitvoering van beleid en de ontwikkeling van de Sociale Wijkteams.

Kortom, veel uitdagingen in een dynamische omgeving waarin de komende jaren nog veel op de gemeentelijke organisatie afkomt.

Wat vragen we aan kennis en ervaring

 • Op basis van deze werkzaamheden en uitdagingen stellen we de volgende eisen en wensen aan je kennis- en ervaringsprofiel:
 • Een afgeronde opleiding op minimaal hbo+ niveau in een relevante studierichting (bijvoorbeeld Bedrijfskunde of Bedrijfseconomie, eventueel aangevuld met relevante modules) of een andere studierichting en door ervaring deze kennis opgebouwd.   
 • Minimaal 5 jaar ervaring in een managementfunctie op tactisch en strategisch niveau. Bij voorkeur opgedaan in de publieke sector, maar mag diverser.
 • Je hebt ervaring met bedrijfsvoering en kent de waarde van adequate dienstverlening waaronder juiste en voldoende stuurinformatie, op basis waarvan beleid getoetst en doorontwikkeld kan worden.
 • Je kunt met je veranderkundige ervaring en inzichten en integrale blik je teams uitstekend faciliteren in hun ontwikkeling en hebt daarnaast ervaring met initiëren en stimuleren van transities in het proces van integraal werken, digitalisering, etc.
 • Kennis en ervaring in het sociaal domein is een pre, evenals ervaring met/kennis van de werking van een (grote) gemeentelijke organisatie.

Welke persoonseigenschappen passen bij ons

 • Je bent naast mensgericht ook resultaatgericht, houdt niet van losse eindjes en bent graag in control.
 • Je kunt goed reflecteren, naar jezelf en naar anderen. Bent kritisch, opbouwend en staat zelf ook open voor andere meningen.
 • Je weet hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, geeft richting en bent prima in staat duidelijk te maken welke prioriteiten het zwaarst wegen.
 • Je bent koersvast en standvastig en hebt lef en durf. Enige humor wordt gewaardeerd.
 • Je bent een proactieve verbinder en bouwer die kaders biedt en waar nodig beslissingen neemt.
 • Je bent strategisch-analytisch onderlegd en weet strategie ook te vertalen naar operatie en andersom.
 • Je bent empathisch, gaat uit van vertrouwen, hebt geduld en laat je niet ‘snel uit het veld slaan’.
 • Je bent klantgericht: intern naar de eigen organisatie en extern, waarbij je organisatiesensitief handelt en over een ‘politieke antenne’ beschikt.

De gemeente Venlo biedt

Een dynamische en uitdagende baan in een prachtig pand aan de Maas. Met ruim 1100 collega’s werk je op een open en prettige wijze samen in een informele en resultaatgerichte sfeer. Als Hoofd Sociale Wijkteams bieden we jou een aantrekkelijk en veelzijdig pakket aan arbeidsvoorwaarden (op basis van 36-urige werkweek), zodat jij het beste uit jezelf kunt halen:

 • Je beloning is marktconform. De inschaling is afhankelijk van je kennis en ervaring.
 • Je start met een jaarcontract met de nadrukkelijke intentie om daarna vast in dienst te komen.
 • Ruime vakantiedagen: 144 vakantie-uren en 50,4 bovenwettelijke vakantie-uren per kalenderjaar.
 • IKB van 17,05% van je jaarsalaris, voor onder andere fitnessabonnement of extra verlofdagen.
 • Reiskostenvergoeding van € 0,23 per kilometer (max. 75 km enkele reis) op kantoordagen, plus € 3,– thuiswerkvergoeding.
 • Mogelijkheid tot flexibele werktijden en plaats onafhankelijk werken voor optimale werk-privébalans.
 • Diverse mogelijkheden voor groei en opleiding om het beste uit jezelf te halen.

Procedureplanning

De werving- en selectieprocedure wordt begeleid door Reian Gerrits en Mathé Arends van de Galan Groep.

Beoogde Planning

Sluiting reactietermijn: 22 mei
Voorselectiegesprekken: 24 mei
Eerste ronde selectie en adviesgespreksronde: 30 mei
Optioneel 2e ronde selectie: 11 juni
Arbeidsvoorwaardengesprek en afronding procedure: voor 1 juli
Beoogde datum indiensttreding: nader te bepalen

Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure. Heb je interesse, we zien graag je cv en motivatie tegemoet.

Informatie

We nodigen je uit om contact met ons op te nemen als je meer over de inhoud van de functie en organisatie wilt weten. We maken daar tijd voor en staan je graag te woord. Neem daarvoor contact op met Reian Gerrits en/of Mathé Arends consultants bij de Galan Groep en bereikbaar via 035-6948000.

Meer weten over deze vacature? Of reageren als de reactietermijn reeds gesloten is?
Vul dan onderstaand contactformulier in, of neem contact met ons op via: +31 (0)35 694 8000