Manager Innovatie Advanced Analytics
(reactietermijn gesloten)

Introductie

1 Organisatie

Bij de Belastingdienst werken 28.000 mensen verspreid over het hele land. De Belastingdienst is verantwoordelijk voor heffing, inning en controle van belastingen en premies volksverzekeringen. Daarnaast spoort de Belastingdienst fraude op, verricht zij douane taken en zorgt zij voor de uitbetaling van voorlopige teruggaven en huur-, zorg- en kinderopvang-toeslag. In teams werken medewerkers met uiteenlopende achtergronden en opleidingsniveaus aan de dienstverlening voor miljoenen burgers en bedrijven.

Op dit moment is de Belastingdienst volop in beweging; de rol van data wordt steeds groter en werkzaamheden worden in toenemende mate gedigitaliseerd. Maar in welk team of vakgebied je ook werkzaam bent: bij de Belastingdienst heb je direct een verantwoordelijke functie, van waaruit je je in verschillende richtingen verder kunt ontwikkelen om burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst te kunnen zijn. De Belastingdienst is op de weg naar de toekomst!

Afdeling
De Corporate Dienst Data fundamenten en Analytics (DF&A) werkt voor directies van de Belastingdienst die belast zijn met de fiscale behandeling van burgers en bedrijven én voor bedrijfsvoering. DF&A levert signaalmodellen en informatiedashboards die zijn gebaseerd op de analyse van ‘big data’ en die de organisatie inzicht geven in de mogelijkheden om werkzaamheden slimmer en beter uit te voeren. Zo kunnen op informatie-gestuurde wijze keuzes worden gemaakt in, bijvoorbeeld, handhavingsstrategieën, behandeladviezen en procesinrichtingen. De signaalmodellen en dashboards worden gebouwd door gebruik te maken van innovatieve IT-ontwikkelingen en het koppelen van zeer divers aangeleverde data. DF&A maakt hiervoor gebruik van een zelfontwikkelde methodiek om data op te bouwen tot datafundamenten, die de basis zijn voor de producten.

2 Functieomschrijving

‘If you always do what you always did, you will always get what you always got. Werken bij datafundamenten en analytics is Einstein revisited. Advanced analytics vernieuwt het hart van de Belastingdienst structureel. Hoe gaaf is het om daaraan bij te dragen?!’
Hans Timmermans, directeur van datafundamenten en analytics bij de Belastingdienst.

Een slimmere, snellere én effectievere Belastingdienst. Dat is wat de corporate dienst datafundamenten en analytics met geavanceerde analytische producten wil bereiken. De Belastingdienst beschikt over een van de grootste verzamelingen relevante en ontsloten data van Nederland. Door deze data goed te gebruiken, kan de Belastingdienst innovatieve analytische producten bedenken die leiden tot een hogere compliantie van burgers en bedrijven en daarmee tot een gezondere BV Nederland. Innovatie en het leveren van een relevante maatschappelijke bijdrage staat voor de Belastingdienst centraal.

Goed om te weten:

 • Het betreft een strategische rol die je zelf vorm kan geven
 • DF&A beschikt over een van de grootste verzamelingen relevante en ontsloten data van Nederland
 • Een omgeving waarin innovatie en het leveren van een relevante maatschappelijke bijdrage centraal staan.

In jouw rol als manager innovatie vervul je als lid van het managementteam de aanjagersrol bij visievormingstrajecten en innovaties binnen het domein advanced analytics. Een strategische rol die je grotendeels zelf mag vormgeven. Jouw doel? Binnen drie jaar een portfolio, gevuld met innovatieve producten, realiseren en implementeren dat de doelstellingen van de Belastingdienst optimaal ondersteunt. Hoewel het belang van advanced analytics goed verankerd is binnen de Belastingdienst, wordt de potentie nog niet volledig benut. Daarom is 20% van de capaciteit van de medewerkers van datafundamenten en analytics vrijgemaakt voor innovatie. Er is al een begin gemaakt met driedagenchallenges en het concept-lab, maar jij krijgt de kans om hier verder invulling aan te gaan geven.

Je onderhoudt een uitgebreid en actueel extern netwerk in de markt en je legt de verbinding met partijen, zoals universiteiten, collega uitvoeringsorganisaties (en andere (internationale) rijksoverheden. Ook intern onderhoud je jouw contacten met de andere directies binnen de Belastingdienst. Dit om gezamenlijk analytics naar een hoger niveau te tillen.

Jij hebt passie voor en ervaring met advanced analytics en daarbij ben je uitstekend op de hoogte van de recente ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Met jouw actuele en relevante kennis ben jij dé dwarsdenker en het kritisch geweten van het managementteam op het gebied van advanced analytics. Daarnaast ben je een inspirator voor medewerkers waar het gaat om vernieuwing en versnelling. Met jouw verrassende inzichten en het vermogen om te verbinden, weet jij resultaten te boeken.

3 Functie-eisen

 • Je hebt een WO-master diploma in een relevante richting
 • Je hebt kennis van en ervaring met advanced analytics
 • Je hebt een succesvol trackrecord in het initiëren en implementeren van innovaties binnen een agile-werkomgeving
 • Je bent een ervaren strategisch adviseur op managementniveau waar het gaat om strategische innovaties binnen een politieke context
 • Je hebt een relevant extern netwerk op opgebouwd dat je effectief weet in te zetten
 • Je spreekt en schrijft uitstekend Nederlands
 • Je kunt bovenstaande functie-eisen toelichten in jouw motivatiebrief.

4 Competenties

 • Netwerken
 • Bestuurssensitiviteit
 • Omgevingsbewustzijn
 • Overtuigingskracht
 • Visie

5 Herken jij jezelf ook hierin?

Je bent een overtuigende persoonlijkheid. Je bent bedreven in visie- en strategievorming en in co-creatie. Je bent toekomstgericht en innovatief, een conceptuele denker met implementatiekracht. Je denkt in resultaten en succes. Je streeft naar vooruitgang en prestaties. Je bent zelfkritisch en kritisch op anderen. Je bent politiek sensitief en je functioneert uitstekend in een veranderende omgeving met uiteenlopende (politieke) belangen. Op (een deel) van de inhoud ben jij de expert, waardoor je als autoriteit wordt gezien. Advanced analytics is het mooiste vak van de wereld en je draagt dat uit.

6 Arbeidsvoorwaarden

In beginsel vindt inschaling in de naast lagere salarisschaal plaats. Bij aanwezigheid van relevante kennis, ervaring of om arbeidsmarktoverwegingen kan inschaling op een hogere positie in de desbetreffende salarisschaal plaatsvinden. Ook bestaat de mogelijkheid om, in bijzondere gevallen waarin de aanwezige kennis en/of ervaring dit rechtvaardigt, direct in de bij de functie behorende salarisschaal in te schalen. De functie wordt gehonoreerd in salarisschaal 14 (minimum € 4.797,– en maximum € 7.046,–) voor 36 uur per week, een werkweek van 32 uur is bespreekbaar.

Je start met een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van twee jaar, die in het geval van goed functioneren wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Naast salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket. De Belastingdienst verwacht van haar werknemers dat zij integer zijn en vraagt aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

7 Procedure

De Belastingdienst laat zich in de procedure voor de werving en selectie bijstaan door Walter Huurdeman van de Galan Groep. De werving via plaats via digitale werving op Intermediair.nl (‘Topbaan’) alsmede via LinkedIn en search. Een eerste selectie zal worden uitgevoerd door Walter Huurdeman. Hij adviseert vervolgens de Belastingdienst over de uit te nodigen kandidaten. De Belastingdienst besluit welke kandidaten in procedure worden genomen en zal zelf de selectiegesprekken voeren. Ook een assessment maakt deel uit van de procedure.

De planning kent de volgende tijdbalk:
20 augustus 2020 – Start mediawerving en search
11 september – Sluiting reactietermijn
Week van 14 september – Voorselectiegesprekken
30 september – Selectie- en draagvlakgesprekken
Week van 5 oktober – Assessment
Week van 12 oktober – Arbeidsvoorwaardengesprek

8 Informatie

Voor informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Walter Huurdeman, partner bij de Galan Groep, telefoon 035-694 8000.

Meer weten over deze vacature? Of reageren als de reactietermijn reeds gesloten is?
Vul dan onderstaand contactformulier in, of neem contact met ons op via: +31 (0)35 694 8000