Manager Financiën en Control
(reactietermijn gesloten)

Introductie

1    De functie

Voor de gemeente Stichtse Vecht zoekt De Galan Groep een ervaren en verbindende manager Financiën en Control (F&C) die graag meebouwt aan de verdere professionalisering van de financiële kolom en beleidscyclus van de gemeente Stichtse Vecht. Een manager die er veel plezier in schept zijn/haar medewerkers daarin te ondersteunen en faciliteren opdat alle stakeholders, zowel ambtelijk als politiek zich adequaat ondersteund voelen met de juiste managementinformatie en onderbouwd advies. Spreekt deze uitdaging je aan, laat dan van je horen. 


Een manager Financiën en Control die bouwt en verbindt
(32 – 36 uur p/wk)

2    Over de gemeente Stichtse Vecht

Gemeente Stichtse Vecht is met 65.000 inwoners de 3e gemeente in de provincie Utrecht, gelegen tussen Utrecht en Amsterdam. In het gemeentehuis en vanuit huis werken ruim 450 ondernemende collega’s. Van breed inzetbare adviseurs tot topspecialisten in hun vakgebied: de functies zijn divers. Zij werken dagelijks aan maatschappelijke vraagstukken die invloed hebben op de leefomgeving van de inwoners. Collega’s voelen zich verbonden met de organisatie en de gemeente. De lijnen zijn kort en de mogelijkheden groot. Stichtse Vecht is een jonge gemeente met lef, die sterk gelooft in de kracht van innovatie en daar alle ruimte voor biedt. Werken voor Stichtse Vecht betekent Werken in een prachtige, groene omgeving aan de Vecht, of thuis! Centraal in Nederland. Veel vrijheid en ruimte voor eigen initiatief en er is uitdaging en afwisseling in je werk. Stichtse Vecht biedt ruime mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, een informele werksfeer, gezellige collega’s en diversiteit in mensen en organisaties waarmee je samenwerkt. 

Gemeente in beweging
Stichtse Vecht is nieuwsgierig, ondernemend en altijd in beweging. Succesvol zijn op het snijvlak van politiek, samenleving en de gemeentelijke organisatie is een flinke uitdaging. De inwoners voelen zich betrokken bij hun gemeente en denken graag actief mee. Dat vraagt om een brede blik en frisse ideeën. 

De kernwaarden van Stichtse Vecht zijn daarom: respectvol, open en lef!

3    Wie zoeken wij?

De functie en uitdagingen 
Gemeente Stichtse Vecht werkt aan een transformatie naar meer integrale en domein overstijgende interne samenwerking en werkt gericht aan de doorontwikkeling van Financiën en Control. Als lid van het MT draag je samen een organisatie brede verantwoordelijkheid om deze veranderingen mede te realiseren. Vanuit F&C werk je nadrukkelijk met je medewerkers aan onderbouwde (beleids)adviezen, vertaald vanuit het te voeren strategisch beleid. Dit alles vormt de basis voor het opstellen van de (meerjaren)begroting. Jij bent vanuit je rol als manager F&C een stevige gesprekspartner met wie het ook prettig werken en sparren is. 

Daarnaast bouw je mee aan een duidelijke en adequate inrichting van de beleidsmatige en financiële kolom. Je bent verantwoordelijk voor de gemeente brede financiën, waaronder een goede uitvoering van de gehele planning en control cyclus en (beleidsmatige) financiële advisering over college- en raadsvoorstellen. Dit doe je samen met je 3 units waaruit je afdeling bestaat: unit financieel advies en beleid; unit audit en informatieveiligheid en gegevensbescherming en unit financiële administratie. Je afdeling bestaat uit ca. 30 medewerkers. Je wordt rechtstreeks aangestuurd door de directeur Publiek en Organisatie en werkt nauw samen met de concerncontroller.
Je vindt het belangrijk om bij te dragen aan de verdere professionele ontwikkeling van je individuele medewerkers en stimuleert de verdere teamontwikkeling. Je zorgt formatief en kwalitatief voor een optimale bezetting, coacht je medewerkers zodat ze zich steeds verder ontwikkelen in hun vakgebied en zorgt voor een evenwichtige werkdruk en werkverdeling. Daarbij sla je een brug naar de behoefte en vraagstukken van andere teams. Je bent verantwoordelijk voor het doen uitvoeren van audits, signaleert mogelijke risico’s en biedt daarmee een inhoudelijk kader aan de Raad, B&W en concerndirectie. Je strategisch adviseurs vormen voor hen vanuit F&C de (‘business’) gesprekspartners. Samen met je medewerkers werk je aan het versterken van die rol en adviesvaardigheden. Je legt nadruk op het verbinden van financiële (stuur)informatie aan inhoudelijke beleidsadviezen en doelstellingen. 

Met je medewerkers van de financiële administratie (FSA) werk je aan de best passende inrichting en professionalisering van werkprocessen binnen de gemeente Stichtse Vecht. De aanschaf en implementatie van nieuwe financiële systemen vormt een van je komende uitdagingen. Je faciliteert je medewerkers bij de verdere inrichting van de nieuwe begrotingssystemen en koppelingen met betrekking tot boekhoudsystemen en daarmee de jaarrekening. 

Kortom, veel uitdagingen in een dynamische omgeving waarmee jij als bouwer en ontwikkelaar samen met je mensen aan de slag mag. Voel je je aangesproken, dan nodigen we je graag uit om met ons in gesprek te gaan.

Wat vragen we aan kennis en ervaring
Op basis van deze werkzaamheden en uitdagingen stellen we de volgende eisen en wensen aan je kennis- en ervaringsprofiel:

 • Een afgeronde opleiding op minimaal hbo+/wo in een relevante studierichting.
 • Brede kennis van bedrijfseconomie en financiën.
 • Je hebt kennis van wet- en regelgeving voor gemeentelijke overheden, bekostiging en verantwoording of kunt die kennis snel oppakken.
 • Minimaal 5 jaar ervaring in een financiële managementfunctie op tactisch en strategisch niveau, dicht tegen het bestuurlijke niveau aan. Bij voorkeur opgedaan in de overheidssector, maar mag diverser binnen de publieke sector.
 • Je hebt ervaring met financiële bedrijfsvoering en kent de waarde van adequate dienstverlening waaronder juiste en voldoende financiële stuurinformatie voor B&W, Raad en concerndirectie op basis waarvan beleid getoetst en doorontwikkeld kan worden. 
 • Je kunt met je veranderkundige ervaring en inzichten je team uitstekend faciliteren in hun ontwikkeling en hebt daarnaast ervaring met initiëren en stimuleren van transities in het proces van vraag gestuurd werken en ontwikkelen van een proactieve rol als businesspartner.

Welke persoonseigenschappen passen bij ons

 • Je hebt een analytische en onafhankelijke geest en toetst op basis van eigen inzichten en bevindingen.
 • Je kunt goed reflecteren, naar jezelf en naar anderen. Bent kritisch, opbouwend en staat zelf ook open voor andere meningen.
 • Je bent koersvast en standvastig en hebt lef en durf.
 • Je bent in staat om naar het inhoudelijke verhaal achter de cijfers te kijken.
 • Je bent een proactieve verbinder en bouwer die kaders biedt, waar nodig beslissingen neemt en staat voor je mensen.
 • Je geeft zowel ruimte als richting en weet daarin je medewerkers aan te spreken en uit te nodigen.
 • Je bent strategisch onderlegd en weet strategie ook te vertalen naar operatie.
 • Je bent collegiaal, zoekt de synergie. 
 • Je bent empathisch, gaat uit van vertrouwen, hebt geduld en laat je niet ‘snel uit het veld slaan’
 • Je bent klantgericht: intern naar de eigen organisatie en extern, waarbij je organisatiesensitief handelt en over een ‘politieke antenne’ beschikt.

4    De gemeente Stichtse Vecht biedt

Een afwisselende en uitdagende baan in een prachtig pand aan de Vecht. Met ruim 450 collega’s werk je op een open en prettige wijze samen in een informele en resultaatgerichte sfeer. Je team bestaat uit energieke ontwikkelingsgerichte medewerkers die samen met jou resultaten willen boeken. Je beloning is marktconform. De inschaling is afhankelijk van je kennis en ervaring. Je ontvangt een Individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van het salaris. In te zetten naar eigen keuze in salaris of extra verlof. Daarnaast krijg je volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Je start met een jaarcontract met de nadrukkelijke intentie om daarna vast in dienst te komen. 

5    Procedureplanning

Beoogde Planning

 • Sluiting reactietermijn: 25 augustus 2023.
 • Gesprekken voorselectie bij ons in Baarn: 30 en 31 augustus.
 • Eerste en tweede gespreksronde: 6 september en 13 september.
 • Assessment: week 38.
 • Arbeidsvoorwaardengesprek, koffiegesprek gemeentesecretaris en afronding procedure: vóór 1 oktober.
 • Beoogde datum indiensttreding: nader te bepalen.

Een ontwikkelassessment maakt onderdeel uit van de procedure. Heb je interesse, We zien graag je CV en motivatie tegemoet.

6     Informatie

De werving- en selectieprocedure wordt begeleid door Reian Gerrits en Mathé Arends consultants bij de Galan Groep. We nodigen je graag uit om contact met ons op te nemen als je meer over de inhoud van de functie en organisatie wilt weten. We zijn bereikbaar via 035-6948000.
 

Meer weten over deze vacature? Of reageren als de reactietermijn reeds gesloten is?
Vul dan onderstaand contactformulier in, of neem contact met ons op via: +31 (0)35 694 8000