Manager Bedrijfsvoering en Dienstverlening
(reactietermijn gesloten)

Introductie

1    Achtergrond van de functie

Onze gemeente, prachtig gelegen in de kop van Limburg in het land van de Maas, heeft de schwung te pakken en is volop in duurzame ontwikkeling!

We zijn een trotse gemeente waar mensen graag wonen en vaak ook voor lange tijd werken. Waar we omkijken naar onze inwoners én naar elkaar. En waar we samen hard werken aan de grote opgaven van onze tijd.

Zo staan we op het punt ons gemeentehuis ingrijpend onder handen te nemen en zijn we ook in bredere zin druk met het project VerduurSAMEN 2030, waardoor we als eerste gemeente in Limburg in 2030 energieonafhankelijk zullen zijn. Energielandgoed Wells Meer is daarvan een mooi voorbeeld. Een gebied van ruim 400 hectare waar duurzame energie opgewekt wordt.

Dergelijke ambities vragen om een krachtige organisatie en een heldere bestuurlijke en organisatorische visie. Sinds een aantal jaren werken we daarom hard aan het verder professionaliseren van onze organisatie. Zodat we inwoners en bedrijven nog beter van dienst kunnen zijn.

Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor het managementteam, met daarin de Manager Bedrijfsvoering en Dienstverlening. Hoewel het MT verantwoordelijk is, doet ze dit natuurlijk samen met de verschillende uitvoerende afdelingen en hun teams. Steeds vanuit de kerngedachte om de professional de ruimte te bieden om het werk optimaal te kunnen invullen en uitvoeren.

De afgelopen jaren is de rol van Manager Bedrijfsvoering en Dienstverlening succesvol ingevuld door een interimmanager, die uiterlijk per 1 april 2024 afscheid gaat nemen. Daarom is Bergen nu op zoek naar een nieuwe collega, die de ingeslagen koers kan vervolgen.

Een mooi mens met enthousiasme voor de inhoud, die ambassadeur kan zijn naar buiten en binnen, verbindend opereert, heldere grenzen stelt, zich gemakkelijk beweegt in een politiek bestuurlijke context én die beschikt over een uitstekend gevoel voor verhoudingen. 

2    De functie zelf

We timmeren in Bergen sinds enige tijd flink aan de weg. De ambitie van ons gemeentebestuur is groot en dat werkt aanstekelijk voor iedereen. Tegelijkertijd heeft dat ook om een omslag in denken en doen gevraagd. De huidige interimmanager Bedrijfsvoering en Dienstverlening heeft daarin belangrijke stappen gezet en nu is de tijd gekomen om samen te werken aan de volgende stap: een sterke en taakvolwassen organisatie die werkt op basis van kennis, kunde en vertrouwen. Met behoud van het goede dat we samen hebben opgebouwd en met verbetering daar waar nodig.

Je maakt in jouw rol deel uit van het MT dat bestaat uit de Gemeentesecretaris/Algemeen Directeur, de Manager Ruimte & Samenleving en de Manager Bedrijfsvoering en Dienstverlening. Samen stuur je de ambtelijke organisatie aan, bepaal je de strategische koers en voor jouw deel van de organisatie leg je daarbij verantwoording af aan de Gemeentesecretaris.

Jouw deel van de organisatie bestaat daarbij uit de afdelingen Financiën (inclusief backoffice SD), Informatie (ICT, DIM en Facilitair) en Inwoners (KCC en Sociaal Team), waar ongeveer 50 collega’s werkzaam zijn. Dat betekent dat binnen jouw verantwoordelijkheden zowel de gemeentefinanciën als een belangrijk deel van de contacten met inwoners en samenleving plaatsvindt en dat het oordeel over hoe de gemeente het door de bank genomen doet, vaak door de werkzaamheden van jouw teams wordt bepaald. Daarvoor staan jullie dus samen aan de lat, iedere dag weer.

Jij bent dan ook een teamspeler die het belang van de organisatie centraal stelt. Betrokken, daadkrachtig en een gedreven samenwerker en gesprekspartner, zowel voor je collega’s als voor het bestuur. Je aanpak is pragmatisch en no-nonsense. Je geeft gemakkelijk richting, maar durft ook te vertrouwen op de expertise van anderen. Je hebt een coachende stijl van leidinggeven en durft ruimte te geven. Tegelijkertijd heb je oog voor het verbeteren van processen in bedrijfsvoering en dienstverlening wanneer dat nodig is. En spreek je aan en hak je even gemakkelijk knopen door wanneer dat moet.

Je begrijpt dat werken in een politieke omgeving niet alleen vraagt om geduldig meebewegen, maar ook om koersvastheid en het vermogen om te inspireren. Je hebt een duidelijke visie op bedrijfsvoering en dienstverlening en je bent zichtbaar en verbindend. Je geeft vertrouwen, zet medewerkers in hun kracht en toont leiderschap. Je hebt van nature aandacht en waardering voor de mensen met wie je werkt en bovenal beleef je heel veel plezier in je werk en straal je dat ook uit.

Je taakgebieden

Als Manager Bedrijfsvoering en Dienstverlening: 

 • Ben je binnen onze gemeente verantwoordelijk voor Bedrijfsvoering en Dienstverlening en het door ontwikkelen daarvan.
 • Stuur en adviseer je over vraagstukken binnen het domein en stimuleer je waar nodig de introductie en implementatie van nieuwe concepten, diensten en werkwijzen en zorg je voor de juiste verbinding tussen de verschillende afdelingen.
 • Geef je integraal leiding aan de teams Financiën, Informatie en Inwoners. 
 • Bewaak je de effectiviteit van de organisatie en het realiseren van de gestelde bestuurlijke en ambtelijke doelen en bewaak en bevorder je kwaliteit, kwantiteit en tijdigheid van het onderliggende productieproces.
 • Toon je op natuurlijke wijze leiderschap, met het juiste gevoel voor verhoudingen.
 • Ben je ambtelijk opdrachtgever van diverse gemeente brede programma’s.
 • Ben je verantwoordelijk voor een adequate besteding van middelen uit de begroting.
 • Ben je verantwoordelijk voor een veilig en prettig werkklimaat.
 • Ben je aanspreekpunt voor het college van B&W en creëer je draagvlak voor beleid.
 • Ontwikkel en onderhoud je relevante relatienetwerken.

De functie-eisen

 • Je beschikt over een academisch werk- en denkniveau en hebt ruime ervaring met het leidinggeven aan professionals, idealiter binnen een gemeente of een andere overheidsorganisatie en liefst in financiën en het sociaal domein.
 • Je bent een natuurlijk leider, strategisch denker en in staat je overstijgende visie te vertalen naar praktische doelen en de realisatie ervan.
 • Je bent energiek en intuïtief en hebt een goed gevoel voor verhoudingen, binnen en buiten de organisatie, voelt de belangen van de samenleving goed aan en weet hier proactief naar te handelen.
 • Je bent communicatief vaardig – je overtuigt anderen op basis van inhoud en weet vanuit inspiratie, humor en verbinding mens en organisatie in beweging te krijgen.
 • Je voelt je prettig in een breed, divers speelveld en opereert gemakkelijk op verschillende niveaus.
 • Je bent empathisch, kunt (zelf) reflecteren en weet in hectische tijden rust en overzicht te bewaren en straalt dit ook uit naar de organisatie.
 • Je hebt ervaring met programmatisch en projectmatig werken.
 • Je beschikt over een goed ontwikkelde politiek-bestuurlijke sensitiviteit.

3     Wat hebben we jou te bieden

Een prettige en loyale werkomgeving waar volop ruimte is voor elkaar en voor doorontwikkeling. En een inschaling in schaal 14 van de cao-gemeenten (€ 5.625,– tot € 7.659,– bruto per maand afhankelijk van ervaring, bij 36 uur per week), met de gebruikelijke rechtspositieregelingen. Zo hebben we enkele aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals een individueel keuzebudget van 17,05%, de mogelijkheid om hybride te werken en een ruime reiskostenvergoeding woon-werkverkeer. 

We hebben je een gemeente te bieden waar we trots op zijn. Die natuurlijk nooit helemaal af is. Een fijne plek in een prachtige omgeving en met gepassioneerde professionals. Een organisatie met een grote mate van loyaliteit onder de medewerkers en evenveel bereidheid om de gemeente te blijven door ontwikkelen. Met ruimte om te groeien, voor medewerker én organisatie en met ruimte voor initiatief en verbetering. Wat ons betreft een prachtige plek, waarvan we hopen dat die jou past!

4    Hoe verloopt het selectieproces

De werving- en selectieprocedure wordt begeleid door Walter Huurdeman en Gerard Kuipers van de Galan Groep. Zij zullen de gesprekken voeren met (in potentie) voor de functie geschikte kandidaten, daaruit volgt een presentatie aan de gemeente. Op basis hiervan worden kandidaten uitgenodigd voor de selectiegesprekken op het gemeentehuis van Bergen.

Planning
Sluiting reactietermijn: 10 december
Voorselectiegesprekken met Walter Huurdeman en Gerard Kuipers: week 50
Eerste ronde selectiegesprekken: week 1 2024
Tweede ronde selectiegesprekken: Week 2 2024
Gesprek eind kandidaat: nader te bepalen
Arbeidsvoorwaardengesprek: nader te bepalen
Datum in dienst: zo spoedig mogelijk, uiterlijk per 1 maart 2024

Geïnteresseerde kandidaten wordt gevraagd de data van de (voor)selectiegesprekken alvast te reserveren in hun agenda. De procedure wordt tegelijkertijd in- en extern opengesteld. Een assessment maakt mogelijk onderdeel uit van de selectieprocedure.

5      Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met de Galan Groep, telefoon 035 – 694 8000 of direct met Walter Huurdeman (06-302 17 589) of Gerard Kuipers (06-215 77 274).

Meer weten over deze vacature? Of reageren als de reactietermijn reeds gesloten is?
Vul dan onderstaand contactformulier in, of neem contact met ons op via: +31 (0)35 694 8000