Afdelingshoofd planning & control bij Gemeente Tilburg
(reactietermijn gesloten)

Introductie

Achtergrond van de functie

De gemeente Tilburg is volop in ontwikkeling en werkt hard aan een verantwoorde en duurzame groei van haar stad en dorpen. Om een aantrekkelijke en fijne stad te blijven, staan in het in 2022 vastgestelde Akkoord ‘Meer voor Elkaar’ drie opgaven centraal: Tilburg Kansrijk, Tilburg Groen en Duurzaam en Tilburg Groei, Bloeit en Bruist.

Het bestuur en de organisatie bewegen met deze opgaven mee en een goed financieel beheer is daarbij randvoorwaardelijk. De afdeling Planning & Control speelt een cruciale rol om deze beweging te ondersteunen en daarbij voor de (middel-) lange termijn zicht te houden op gezonde financiële verhoudingen binnen de gemeente.

Voor deze afdeling zijn we nu op zoek naar een nieuw afdelingshoofd Planning & Control.

Een mooi mens met zowel enthousiasme als kennis en kunde in de financiële en beleidsmatige inhoud, die boven de materie kan opereren en daarbij ook op inspirerende wijze koers weet uit te zetten om samen – met plezier en lef – de gewenste resultaten te boeken. Een verbinder die vanuit de bredere context opereert, zich daarbij gemakkelijk beweegt in een politiek-bestuurlijke omgeving en daarbij ook beschikt over een uitstekend gevoel voor verhoudingen.

De functie zelf

 We timmeren in Tilburg flink aan de weg. We kennen een stabiel bestuur met forse ambities en dat werkt aanstekelijk voor iedereen. Met een professionele ambtelijke organisatie werken we iedere dag hard om deze ambities te helpen realiseren, waarbij we tegelijkertijd ook blijven kijken hoe we dat op de beste manier kunnen doen. Binnen de organisatie zijn de afgelopen tijd dan ook belangrijke stappen gezet om zaken minder in de lijn en meer rondom onze opgaven te organiseren. Zo hebben we ons steeds meer van een dienstenorganisatie in een netwerkorganisatie ontwikkeld en werken we ook steeds meer keten- & programmagestuurd.

Nu is de tijd gekomen om samen te werken aan de volgende stap: een sterke en taakvolwassen organisatie die werkt op basis van kennis, kunde en vertrouwen. Met behoud van het goede dat we samen hebben opgebouwd en met verbetering daar waar nodig.

Voor de afdeling Planning & Control betekent dit dat we op zoek gaan naar iemand die deze ontwikkeling in de organisatie (her)kent en ook kan helpen doorontwikkelen vanuit de financiële portefeuille en de daaraan gekoppelde plannings- en controlcyclus.

Jij bent dan ook een teamspeler die het belang van de organisatie centraal stelt. Betrokken, daadkrachtig en een gedreven samenwerker en gesprekspartner, zowel voor je collega’s als voor het bestuur.

Je aanpak is pragmatisch en no-nonsense. Je geeft gemakkelijk richting, maar durft ook te vertrouwen op de expertise van anderen. Je hebt een coachende stijl van leidinggeven en durft ruimte te geven.

Tegelijkertijd heb je oog voor het verbeteren van processen binnen het financiële domein en planning & control wanneer dat nodig is. Je spreekt aan en hakt even gemakkelijk knopen door wanneer dat moet.

Je begrijpt dat werken in een politieke omgeving niet alleen vraagt om geduldig meebewegen, maar ook om koersvastheid en het vermogen om te inspireren. Je hebt een duidelijke visie op de financiële portefeuille, planning & control en je bent zichtbaar en verbindend. Je geeft vertrouwen, zet medewerkers in hun kracht en toont leiderschap. Je hebt van nature aandacht en waardering voor de mensen met wie je werkt en bovenal beleef je heel veel plezier in je werk en straal je dat ook uit.

Je taakgebieden

Als Afdelingshoofd Planning & Control:

 • geef je leiding aan een professionele afdeling met 150 deskundige collega’s, waaronder 7 teammanagers. Je zorgt met je afdeling voor een goede balans tussen ‘control’ en ‘advies’, dat wil zeggen dat je stuurt op zaken mogelijk maken in de stad en waarbij we dat financieel beheersbaar doen. Je hebt binnen de financiële functie zicht op het financieel beeld en de financiële strategie die nodig is om financieel ‘in control’ te zijn. Je zet een koers uit en inspireert management en de andere collega’ s om met plezier en lef de gewenste resultaten te boeken. Je zorgt voor de ontwikkeling van de afdeling en van haar processen (incl. systemen);
 • ben je verantwoordelijk voor de keten planning & control, van ‘verplichting’ tot ‘betaling’ van ‘budget’ tot ‘actual’ en van Begroting via tussenrapportages tot Jaarrekening;
 • Ben je verantwoordelijk voor de implementatie voor de rol- & taakverdeling binnen de financiële keten die onlangs opnieuw is vastgesteld. Je zorgt na implementatie voor het vasthouden van deze rol- & taakverdeling;
 • Ben je adviseur van de directie, de wethouder Financiën en het college van Burgemeester en Wethouders op financieel gebied. Tilburg is financieel gezond. Wel heeft Tilburg net als vele andere gemeenten te maken met ’het ravijn’. We hebben om dat ravijn op te lossen een financiële strategie ontwikkeld die helpt om ook op langere termijn financieel gezond te blijven. De ambities zijn hoog (waar niet?) en de uitvoeringskracht vraagt aandacht, ook dat is niets bijzonders want daar heeft vanwege complexiteit, arbeidsmarkt en grondstoffen heel Nederland mee te maken.
 • Ben je continu in verbinding met de ‘inhoudelijke’ afdelingen om planning & control en financiën dienend te laten zijn aan de bestuurlijke ambities in de stad binnen de kaders;
 • Maak je deel uit van ‘de 23’, dat is het topmanagement van Tilburg, de directie en de managers. Samen geef je integraal leiding aan de activiteiten van de organisatie. Je bent in deze groep dus niet alleen de financiële strateeg, maar je bent ook medeverantwoordelijk voor de sturing, organisatie en ontwikkeling van de gehele organisatie

De functie-eisen

Je hebt een grote mate van natuurlijk gezag op het gebied van planning & control en (gemeente)financiën. De wereld achter de cijfers is voor jou gesneden koek. Jij weet waar je het over hebt, je beheerst de grote lijnen en geeft ruimte aan de deskundige collega’s om hun werk adequaat te doen.

Je bent bij onduidelijkheden benaderbaar en hakt indien nodig adequaat en met respect voor een ieders mening knopen door. Je bent in staat conceptueel te denken en concepten te vertalen naar de operationele werkelijkheid van vandaag. Je hebt inzicht in en affiniteit met de administratieve kant van het werk.

Er zijn wat ons betreft drie zaken waarover je tenminste moet beschikken om deze rol goed in te kunnen vullen:

 • Academisch werk- en denkniveau.
 • Kennis van en ervaring met (gemeentelijke) financiën, bij voorkeur bij een grote(re) gemeente.
 • Tenminste zeven jaar ervaring als leidinggevende in een op financiën (bijna) eindverantwoordelijke positie

Wat hebben we jou te bieden

De Gemeente Tilburg biedt een inspirerende werkomgeving waar diversiteit gewaardeerd wordt en authenticiteit gestimuleerd. Als onderdeel van een vooraanstaande overheidsorganisatie krijg je de kans

om niet alleen bij te dragen aan Tilburg, maar ook aan je eigen groei dankzij ons uitgebreide aanbod aan trainingen via het Tilburgs Leerhuis.

Verder bieden we je het volgende:

 • De functie is ingeschaald in salarisschaal 15. Op basis van een fulltime dienstverband is dit minimaal € 6.316,– en maximaal € 8.779,– bruto per maand. Indien je meer dan geïnteresseerd bent en het salarisniveau als knelpunt ziet, nodigen we je nadrukkelijk uit toch te solliciteren.
 • 194 verlofuren en de mogelijkheid om max. 187 verlofuren bij te kopen (op basis van een fulltime dienstverband).
 • Een individueel keuzebudget van 17,05% boven op je salaris, dat je het gehele jaar door kunt inzetten voor bijvoorbeeld extra verlof, een extra uitbetaling, studie, vakantiegeld of de aanschaf van een (elektrische) fiets.
 • Een werkgeversbijdrage in de kosten van de zorgverzekering.
 • Een goede pensioenregeling bij ABP.
 • Een goede werk-privébalans met een werkweek van max. 36 uur, gedeeltelijk thuiswerken en flexibiliteit qua werktijden.
 • Een sta-/zitbureau, bureaustoel en toebehoren om je thuiswerkplek volledig en goed in te richten.
 • Een laptop en mobiele telefoon.
 • Reis je met openbaar vervoer? Jouw reiskosten worden dan volledig vergoed (2e klas)

We hebben je een gemeente te bieden waar we trots op zijn. Die natuurlijk nooit helemaal af is. Een fijne plek in een prachtige omgeving en met gepassioneerde professionals. Een organisatie met een grote mate van loyaliteit onder de medewerkers en evenveel bereidheid om de gemeente te blijven door ontwikkelen. Met ruimte om te groeien, voor medewerker én organisatie en met ruimte voor initiatief en verbetering. Wat ons betreft een prachtige plek, waarvan we hopen dat die jou past!

Hoe verloopt het selectieproces

De werving- en selectieprocedure wordt begeleid door Walter Huurdeman en Gerard Kuipers van de Galan Groep. Zij zullen de gesprekken voeren met (in potentie) voor de functie geschikte kandidaten, daaruit volgt een presentatie aan de gemeente. Op basis hiervan worden kandidaten uitgenodigd voor de selectiegesprekken op het gemeentehuis van Tilburg.

Planning

 • Sluiting reactietermijn: 13 mei.
 • Voorselectiegesprekken met Walter Huurdeman en Gerard Kuipers: week 20/21.
 • Eerste ronde selectiegesprekken: 6 juni.
 • Tweede ronde selectiegesprekken: 14 juni.
 • Gesprek eindkandidaat: week 25 (17-21 juni).
 • Arbeidsvoorwaardengesprek: week 24 (17-21 juni).
 • Datum in dienst: zo spoedig mogelijk, uiterlijk per 1 september 2024.

Geïnteresseerde kandidaten wordt gevraagd de data van de (voor)selectiegesprekken alvast te reserveren in hun agenda. De procedure wordt tegelijkertijd in- en extern opengesteld. Een assessment maakt mogelijk onderdeel uit van de selectieprocedure.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met de Galan Groep, telefoon 035 – 694 8000 of direct met Walter Huurdeman (06-302 17 589) of Gerard Kuipers (06-215 77 274).

Meer weten over deze vacature? Of reageren als de reactietermijn reeds gesloten is?
Vul dan onderstaand contactformulier in, of neem contact met ons op via: +31 (0)35 694 8000