Afdelingshoofd Beleid en Advies Sector Veiligheid & Handhaving

Introductie

Achtergrond van de functie

Eindhoven is dé stad van innovatie, technologie, design en vooral van de toekomst. In het hart van onze snelgroeiende stad werken we met ruim 2700 collega’s vol energie aan een fijne stad om in te wonen, werken en recreëren. Met betrokken bewoners, partners en maatschappelijke instanties staan we samen voor onze stad.
Eindhoven is met haar ca. 250.000 inwoners ook de vijfde stad van Nederland. Niet alleen in inwoneraantal, maar ook qua risicofactoren op het gebied van (on)veiligheid en daarmee samenhangende veiligheidsproblematiek. Binnen de sector Veiligheid & Handhaving zijn we nu op zoek naar een nieuw afdelingshoofd Beleid en Advies.


Binnen deze sector werken we dagelijks aan de veiligheid van onze mooie stad. Dat doen we domein overstijgend, samen met onze andere collega’s. Zo kunnen we het snelst doen wat nodig is. Dat betekent dat je als afdelingshoofd intern regelmatig samenwerkt met andere domeinen, zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau. Je belangrijkste interne gesprekspartners binnen het veiligheidsdomein zijn de burgemeester, het sectorhoofd, je collega-afdelingshoofden en de strategisch adviseurs, bestuurlijk adviseurs en programmamanagers van de afdeling Beleid en Advies.


De functie zelf

Als afdelingshoofd Beleid en Advies van de sector Veiligheid & Handhaving zorg jij dat de keuzes die in de raad, het college en in de regio gemaakt worden op het gebied van veiligheid, vertaald worden in helder beleid zodat ze op een goede manier uitgevoerd kunnen worden. Samen met je team van strategie- en beleidsadviseurs werk je mee aan de veiligheid in de stad. Elke dag is anders. Prioriteiten stellen is daarom erg belangrijk, net als het sensitief om kunnen gaan met politiek gevoelige onderwerpen.
Onze ambities en doelstellingen op het gebied van Veiligheid & Handhaving zijn opgenomen in het beleidskader dat door de gemeenteraad is vastgesteld. De afdeling Beleid en Advies heeft een belangrijke rol in het vertalen van strategie naar uitvoering en advisering hierover richting ons bestuur. Als afdelingshoofd zorg je voor verbinding en integraliteit tussen de diverse programma’s en domeinen en stuur je op het halen van de doelen uit het beleidskader. De inhoudelijke thema’s zijn o.a. jeugd en veiligheid, zorg en veiligheid, polarisatie en radicalisering en ondermijning.

Als afdelingshoofd Beleid en Advies ben je:

 •  Eindverantwoordelijk voor jouw afdeling, zowel inhoudelijk als qua personeel. Het is daarom belangrijk dat je kennis hebt van de inhoud en sterk bent in de bedrijfsvoering aspecten zoals budget en planning. Je kijkt daarbij verder dan je eigen afdeling en werkt samen met je collega afdelingshoofden aan een samenhangende koers voor de sector Veiligheid & Handhaving.
 • Coach, stimuleer en inspireer je medewerkers in hun ontwikkeling en om resultaten te boeken. Je geeft leiding en kunt een inhoudelijke koers uitzetten en vasthouden. Daarbij kun je je beïnvloedingsstijl aanpassen aan de situatie en afwisselend coachen, coördineren en (als het nodig is) sturen.
 • Heb je oog voor de individuele medewerkers én de afdeling als geheel; je weet een veilige omgeving te creëren met open communicatie, waarbij ruimte is voor het geven van constructieve feedback. Je bent benaderbaar en open.
 • Schrijf je een afdelingsjaarplan en zorgt voor een goede uitvoering volgens het principe “plan, do, check, act”. Je zorgt ervoor dat de doelen van je afdeling bijdragen aan het bredere veiligheidsbeleid van de organisatie en de stad. Je evalueert dit met je collega afdelingshoofden en medewerkers. Samen doen jullie verbetervoorstellen en pakken jullie nieuwe ideeën en projecten op.
 • Vertegenwoordig je de gemeente in netwerken en neem je deel aan de overleggen tussen politie, justitie en de burgemeester. Je bent ook een volwaardige gesprekspartner voor het college van B&W en het management;
 • Onze stad staat nooit stil. Dat betekent dat we de flexibiliteit van je vragen om jezelf, wanneer nodig, ook buiten de reguliere kantoortijden in te zetten. De mogelijkheid bestaat dat we je vragen deel te nemen aan een piketregeling.

Dit breng je mee:

 • Je hebt minimaal drie jaar ervaring als leidinggevende en hebt ervaring met werken in een politieke organisatie. Dat kan bij een gemeente zijn, maar ook ervaring binnen het veiligheidsdomein is welkom.
 • Je weet in hectische tijden de rust en het overzicht te bewaren en straalt die balans ook uit naar je medewerkers; Jij staat stevig in je schoenen en houdt overzicht, ook over de lange termijn en bij complexe onderwerpen;
 • Je bouwt op een natuurlijke manier relaties met je medewerkers en samenwerkingspartners. Daarbij combineer je duidelijkheid met een mensgerichte aanpak.


Wat hebben we jou te bieden

Een baan waarmee je impact hebt op de stad en de gemeente Eindhoven. En een informele organisatiecultuur, waar oog is voor een goede werk- en privébalans. Verder mag je rekenen op onderstaande arbeidsvoorwaarden.

 • Een bruto maandsalaris tussen €5.561,- en € 7.325,- op basis van een 36-urige werkweek. Het exacte salaris wordt afgestemd op de opleiding, kennis en ervaring die je meebrengt. En mocht je een surplus aan ervaring en kwaliteit meebrengen, dan is de mogelijkheid van een arbeidsmarkttoelage bespreekbaar;
 • Een jaarcontract. Als we van beide kanten tevreden zijn, wordt het omgezet naar een vast contract. En mocht dit voor jou een beletsel zijn om te reageren, dan zijn we bereid om met je te bekijken of het ook anders kan;
 • 27 vakantiedagen per jaar (als je fulltime werkt). Hiernaast kun je ADV dagen opbouwen en zo in totaal ongeveer 10 weken verlof opnemen per jaar. Werk je in deeltijd, dan is dat natuurlijk naar rato;
 • Boven op je salaris krijg je ons Individueel Keuzebudget van 17,05 %. Dit houdt in dat er elke maand 17,05% van je bruto maandsalaris voor jou wordt gereserveerd. Dit kun je bijvoorbeeld inzetten voor de aankoop van verlofdagen of voor een fietsvergoeding. Ook kun je dit budget (deels) uit laten betalen;
 • Een vergoeding als je met het OV reist. Of een vergoeding als je ’groen’ reist. Dus als je wandelt, fietst of per e-bike komt;
 • Een groot aanbod aan cursussen en trainingen via de Eindhoven Academie;
 • Hybride werken: een mooie mix van werken op een van onze locaties of vanuit huis. We bieden (thuis)werkfaciliteiten aan om je werkplek veilig en gezond in te richten. En voor iedere dag dat je volledig thuiswerkt ontvang je een vergoeding;
 • Gratis fruit in onze gebouwen en € 20,- per maand korting op een sportabonnement bij een aangesloten sportschool;
 • Toegang tot de digitale versie van het Eindhovens Dagblad en 8 uur per jaar om je in te zetten voor maatschappelijke activiteiten die bijdragen aan de stad.

Ben jij onze nieuwe Afdelingshoofd Veiligheid, Beleid en Advies?

Voor de meeste functies, zo ook voor deze functie, geldt dat hybride werken mogelijk is. Medewerkers zullen daarom minder vanuit kantoor en meer online werken. Dit betekent minder reistijd en reizen. Breng je de juiste expertise mee, maar woon je wat verder weg? Dan nodigen we jou van harte uit om ook te reageren op deze mooie inhoudelijke uitdaging!

Diversiteit en inclusie vinden we heel belangrijk. Bij ons is ruimte voor iedereen. We zijn blij met de verschillen tussen onze medewerkers. Die hebben we het liefst net zo groot als die in onze stad en regio. Want juist doordat we verschillend zijn, maken we samen onze grote plannen waar. Wil je weten hoe het is om bij ons te werken? Lees dan de verhalen van onze medewerkers.
www.werkenvooreindhoven.nl.

Hoe verloopt het selectieproces

De werving- en selectieprocedure wordt begeleid door Walter Huurdeman en Gerard Kuipers van de Galan Groep. Zij zullen de gesprekken voeren met (in potentie) voor de functie geschikte kandidaten, daaruit volgt een presentatie aan de opdrachtgever. Op basis hiervan worden kandidaten uitgenodigd voor de selectiegesprekken bij de gemeente Eindhoven.

Planning
Sluiting reactietermijn: 25 maart 2024
Voorselectiegesprekken met Walter Huurdeman en Gerard Kuipers: week 13/14
Eerste ronde selectiegesprekken: 16 april (middag)
Tweede ronde selectiegesprekken: 19 april (ochtend)
Arbeidsvoorwaardengesprek: 23 april
Moment indiensttreding: nader te bepalen

Geïnteresseerde kandidaten wordt gevraagd de data van de (voor)selectiegesprekken alvast te reserveren in hun agenda. De procedure wordt tegelijkertijd in- en extern opengesteld. Een assessment kan onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

We hebben in deze profielschets reeds een aantal van de opgaven voor deze functie beschreven. In plaats van een motivatiebrief willen wij jou uitdagen om daarop te reflecteren aan de hand van onderstaande vragen:

 • Wat is jouw visie op Veiligheid & Handhaving en hoe vertaal je dit naar strategische sturing en integrale oplossingen?
 • Hoe zie je jouw rol als Afdelingshoofd Beleid en Advies binnen de sector Veiligheid & Handhaving, bijvoorbeeld bij de doorontwikkeling van de organisatie?
 • Hoe zorg jij ervoor dat de sectoren professioneel samenwerken en integrale dienstverlening leveren?

Interesse?

De Gemeente Eindhoven laat zich in deze procedure begeleiden door executive searchbureau Galan Groep. Je kunt solliciteren door je cv te uploaden door te klikken op de knop.

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met de Galan Groep, telefoon 035 – 694 8000 of direct met Walter Huurdeman (06-302 17 589) of Gerard Kuipers (06-215 77 274).

Meer weten over deze vacature? Of reageren als de reactietermijn reeds gesloten is?
Vul dan onderstaand contactformulier in, of neem contact met ons op via: +31 (0)35 694 8000